Hoppa till sidans innehåll

Idrottens himmel och helvete

11 NOV 2020 10:12
  • Skapad: 11 NOV 2020 10:12

Den 11 november är det premiär för den tredje säsongen av dokumentärserien Idrottens himmel och helvete. Serien är en satsning från Utbildningsradion (UR) och sändes i SVT första gången 2014. I serien granskar och belyser man problematik inom barn- och ungdomsidrotten och under 2014-2015 fick både serie och dess frågeställningar kring bland annat tidig specialisering och selektering stor uppmärksamhet.  

Den tredje säsongen av serien har premiär på SVT den 11 november 22:30 och består av totalt sex stycken program med olika teman:

  1. Idrott och kriminalitet/matchfixing
  2. Psykisk ohälsa 
  3. Normer/jämställdhet
  4. Anorexia Nervosa
  5. Rätten till idrott/utanförskap
  6. Barnkonventionen

Med serien vill UR inte bara problematisera och granska utan även erbjuda lösningar på de dilemman vi som idrottsrörelse står inför. Varje program innehåller därför även goda exempel från föreningsidrotten.

Då formatet och intervjuerna är starkt känslomässiga öppnar programserien för samtal och diskussion. Förhoppningen från såväl UR som RF/SISU är att dessa diskussioner i förlängningen kommer att bidra till idrottsrörelsens utveckling. För att underlätta samtal har de sex programmen styckats upp i 22 korta playavsnitt. Playavsnitten kallas för ”pratstartare”, har olika teman och ett tillhörande samtalsunderlag som UR tagit fram tillsammans med SISU Idrottsutbildarna. Samtalsunderlaget innehåller tips på hur man kan använda klippen samt förslag på diskussionsfrågor. Primära målgrupper för samtalsunderlagen är personer i makt-/nyckelposition inom SF, SDF och föreningar, men de fungerar självklart också för en bredare målgrupp.

”Pratstartarna”, samtalsunderlag samt tidigare säsonger av Idrottens himmel och helvete publiceras på urplay.se den 11 november. 

Skribent: Arto Ala-Häivälä
Epost: Adressen Gömd

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....