Hoppa till sidans innehåll

Avsiktsförklaringen avgör Svensk Taekwondos öde

12 AUG 2021 20:46
För att komma framåt i förbundets förändringsresa så behöver alla parter enas om en avsiktsförklaring till RF. Här kommer en FAQ utifrån de frågor vi fått in till förbundet.
  • Skapad: 12 AUG 2021 20:46

Svensk Taekwondo har under de senaste året stått inför flertalet vägskäl. Trots det har vi lyckats komma samman och kommit framåt i utvecklingsarbetet samt undvikit en potentiell uteslutning ur RF. Den sista pusselbiten för att få tillbaka ekonomiska stöd handlar om att ta emot Riksidrottsförbundets stöd. Då krävs enighet och samsyn inom Svensk Taekwondo bakom en avsiktsförklaring. 

Förbundet har fått ett antal frågor om vad som händer om inte STF, STU och SIF enas om en avsiktsförklaring i linje med RF:s rekommendation. För att undvika felaktig informationsspridning så har vi valt att samla svaren här.

Är RF:s åtgärdsplan sista utvägen för Svensk Taekwondo?
Ja. Det har RF varit tydliga med i dess beslut om vägen framåt. Om Svensk Taekwondo inte fullföljer planen så kommer inte organisationsstödet utbetalas (ca 3 milj kr) och förbundet med alla dess medlemsföreningar riskerar att uteslutas år 2023 ur RF. Då finns det ett case för uteslutning också!

Varför är den 15 sept avgörande?
Det är RF som satt deadline där förbundet bland annat ska översända en avsiktsförklaring undertecknad av STF, STU och SIF. Om avsiktsförklaringen inte undertecknas så kommer du som förening drabbas. 

Hur kommer föreningen jag är medlem i drabbas?
Vi kommer bli tvungna att avveckla en stor del av vår verksamhet den 16 sept. Tävlingar kommer ställas in, utövare kommer bekosta sin egna landslagsrepresentation (om ens uttagningar kommer kunna hållas) och försäkringar för utövare och förening kommer dras in. 

Men då är det väl kört för Svensk Taekwondo?
Nej. Det vore självmord för svensk taekwondo att inte underteckna en avsiktsförklaring den 15 sept men vi hoppas att fler, likt oss, inte väljer att sitta still eller vara tysta. Att föreningsledare engagerar sig i detta och diskuterar olika vägar framåt. 

Är det inte bättre att Svensk Taekwondo utesluts ur RF?
Nej. Taekwondo som varumärke kommer vara förstört för lång tid framåt och det kommer bli svårt att överhuvudtaget få med Taekwondo i något annat förbund. Vi får inte glömma att det fortfarande är samma föreningar och personer inom svensk taekwondo som i slutändan behöver komma samman, oavsett organisationsform. 

Vad kan jag som föreningsledare göra då?
Prata med kollegor inom svensk taekwondo, häng med på kommande medlemsdialoger och våga engagera dig genom att höra av dig till förbundsstyrelsen. 

Slutligen, så utgår vi från att alla parter vill samverka, respekterar varandras uppdrag och följer RF:s rekommendation för avsiktsförklaring. Vi vill ändå uppmärksamma svensk taekwondo på risken med att en avsiktsförklaring inte undertecknas och då försätta oss i en existensiell kris. 

Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....