Hoppa till sidans innehåll

Förbundet tillsätter en olympisk utredare

23 JUL 2021 12:29
För första gången på ett antal olympiska spel har vi inte lyckats kvala in någon utövare till OS. Det kräver att vi tittar närmare på det och styrelsen tillsätter därför en olympisk utredare.
  • Uppdaterad: 23 JUL 2021 12:29

Från Sverige har vi lyckats kvala in atleter till de tre senaste olympiska spelen. År 2000 blev Taekwondo en erkänd olympisk gren av IOK och då var Sverige representerade med två spelare i Sydney. Vid år 2004 i Aten så lyckades vi inte kvala in någon men sedan dess har Sverige haft minst två spelare inkvalade per sommarspel; 2008, 2012 och 2016. 

-Att vi inte lyckas kvala in någon spelare till de olympiska spelen i Tokyo 2020+1 är därför något som vi måste gå till botten med genom att titta på vilka behov och utmaningar vi har för den olympiska taekwondon samt ta lärdom från historien, säger förbundsordförande Sammi Kaidi. 

Vi har förutsättningarna för att lyckas genom utövare som klättrar på världsrankingen, tar internationella medaljer och har en fantastisk support från hemmatränare. Tyvärr har vi någonstans på vägen misslyckats med att tillgodose utövare och hemmatränare dess behov eller utmaningar fullt ut. Vi var för upptagna med att lösa WT/ITF frågan år 2016 att den olympiska taekwondon därefter blev lidande med minskade resurser och färre spelare i SOK:s topp och talangprogram. 

När vi nu genomför svensk taekwondos största förändringsresa så ska vi därför även titta närmare på den olympiska taekwondon utifrån Svenska Taekwondoförbundets medlemskap hos Sveriges Olympiska Kommitté. 

Styrelsen tillsätter därför Johan Berg som olympisk utredare från Landskrona Taekwondo Akademi. Johan har erfarenhet från den olympiska rörelsen sedan 2012, är välkänd inom svensk taekwondo och har kontakter internationellt samt förmåga och kompetens att ge eller hämta in svar på de många frågorna vi ställer oss kopplat till vilket behov olympisk taekwondo har. Johan påbörjar sitt uppdrag idag och kommer genomföra det på idéell tid fram till mitten av hösten. 

- Jag ser framemot att komma igång direkt. Vi har redan lidit skada med att inte lyckas kvalificera någon till Tokyo 2020+1 och det vill jag undvika att vi får uppleva till Paris 2024 genom mitt arbete med utredningen, säger Johan Berg. 

Johan kommer rapportera sitt uppdrag till förbundsstyrelsen där även STU är representerade för att få med WT Taekwondons perspektiv och funderingar samt SIF och distriktsordföranden för att se vilka för- eller nackdelar det finns med att öppna upp den olympiska taekwondon för fler att konkurrera om platser till. 

Med underlaget från utredningen kommer vi kunna hitta lösningar för hur den olympiska taekwondon organiserar sig på bästa sätt för att nå olympiska medaljer i Taekwondo på de kommande olympiska spelen.

Utredningsdirektivet hittar du här. 

Förtydligande:
Förbundet har inte tagit någon som helst ställning till orsaken bakom att Sverige inte lyckas kvala in någon till OS i Tokyo 2020+1 utan konstaterar enbart att så är fallet och därmed måste frågan utredas. Dessutom så ska det understrykas att Förbundet inte heller på något sätt har en åsikt om hur WT Taekwondo bedriver sin landslagsverksamhet, förbundskapten sköter sitt uppdrag eller hur landslagsledningen arbetar. Det är uteslutande frågor för Svenska Taekwondounionen. 

Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....