Hoppa till sidans innehåll

Midsommarhälsning från förbundet

19 JUN 2020 16:19
Förbundet med styrelse, kansli, kommittéer och nämnder vill önska dig en glad midsommar. Trots det allvarliga läget vi befinner oss i så finns det en del ljusglimtar att glädjas åt.
  • Skapad: 19 JUN 2020 16:19

Svensk Taekwondo står fortsatt inför en tuff framtid. Vi är det enda förbundet i RF:s historia som blivit av med organisationsstödet på grund av ett antal områden som ger den samlade bedömningen att vi inte följer idrottsrörelsens värdegrund. Det är ett tufft beslut. Ett beslut som idag enbart påverkar förbundet men som vid årsskiftet kan komma att påverka oss alla. Det kan innebära att vi föreslås att uteslutas ur RF och kastas då in i en oviss framtid. Något som varken vi vill eller har råd med för nuvarande och nästa generationens utövare. Förbundsstyrelsen tar detta på största allvar och jobbar intensivt med frågan. Mer om hur vi arbetar med detta kommer presenteras inom kort.

Idag är det midsommarafton och jag hoppas att så många som möjligt kan njuta av det bästa vädret Sverige har att erbjuda oss. Vare sig du firar midsommar eller inte, jobbar eller är på semester, tränar Taekwondo eller njuter av träningsvärken, så hoppas jag att du får en bra helg. Till det vill jag förgylla dig med ett antal positiva vindar för Svensk Taekwondo trots det allvarliga läget vi befinner oss i.

Svensk WT-taekwondo dominerar på kadettsidan i världen 
Svensk WT-taekwondo har under många år varit framgångsrika internationellt vilket i grunden har med ett gediget arbete från utövare och hemmatränare i samverkan. Vi har i dagarna nåtts av beskedet att tre 14-åringar i kadett-klassen rankats som 1:or i sina respektive viktklasser i Världen. Det är stort och en enorm prestation, något som bådar gott för framtiden.


Till utövarna Kevin Brink -65kg från Kumgang Taekwondoklubb, Didrik K Edlund -53kg från Kumgang Taekwondoklubb och Quincy Kliba -49kg från Baekdusan Taekwondoklubb med sina hemmatränare vill jag å förbundets vägnar rikta ett stort grattis. Ni är välförtjänta detta och vi vet att framgång kommer med hårt, målinriktat och prioriterat arbete. Fortsätt så och vi ser framemot att följa var er Taekwondoresa tar vägen. Återigen - Stort Grattis!

När andra ställde in, så ställde SIF om
Coronapandemin har utmanat hela branscher. Många går på knäna och vissa lever dag för dag. Idrotten har också haft det tufft och för kampsporten så har det varit något tuffare. För de som kunnat ställa om och ändå fortsätta med sin verksamhet, så har det inte inneburit lika stora påfrestningar.

Ett sådant exempel är grenförbundet Svenska ITF-förbundet som under våren framgångsrikt ställde om sitt årsmöte till digitalt, genomförde sin instruktörsutbildning i Stockholm, anpassat utifrån gällande rekommendationer och som planerar att återuppta sin tävlingsverksamhet till hösten med särskilda protokoll. Något som vi uppmuntrar fler till att ta efter. Särskilt nu när förbundet har licenser för digitala årsmöten och utbildningar samt kan erbjuda samordning kring hur tävlingsverksamheten kan återupptas på ett säkert sätt.

Vi är gärna med och stöttar gren- & distriktsförbund i omställning och anpassad verksamhet.

Förbundet erhåller 250.000kr extra i stöd för år 2020
Det är välbehövliga medel för att fortsatt satsa på vår viktiga förändringsresa. Medel som kommer från ett förlängt samarbete med Svenska Spel inom ramen för deras rörelsesatsning. Men också medel för att påbörja en kartläggning om hur vi jobbar med äldreidrott, något som sedan ska mynna ut i en särskild satsning kommande år. Vi pratar mycket om att Taekwondo är för alla åldrar och då behöver vi gå från ord till handling. Kartläggningen kommer göras genom en enkät till medlemsföreningarna för att undersöka vilka möjligheter och eventuella trösklar som finns för att fler äldre ska börja träna Taekwondo.

Fler deltar i styrelsens arbete
Vi kommer inom kort komma ut med mer information om vad styrelsen tagit för beslut under konferensen och styrelsemötet helgen den 13-14 juni. Däremot kan vi konstatera att det föll väl ut att bjuda in externa personer till konferensen den 13 juni. Fler externa deltog på konferensen än vad det var under förändringsresan i Stockholm den 25 januari och styrelsen är positiva till att företrädare för medlemsföreningar bjuds in för att vara delaktiga. Det är en del av vår agenda2024 som gör att vi får värdefulla insikter och kunskap direkt från föreningarna för det löpande arbetet. Konferensen 13 juni checkades ut av deltagarna med de gemensamma värdeorden framtidstro och hoppfullhet. Vi kommer fortsätta att bjuda in och närmast ligger styrelsehelgen den 26-27 september för att delta online. Mer detaljer kommer när vi närmar oss det.

När jag vid förbundsstämman avslutade med att vi måste prata mer med varandra istället för om varandra, så menade jag allvar. Alla våra 197st medlemsföreningar är en del av vårt förbund och vi företräder 26.000 aktiva Taekwondoutövare. Ingen av dessa ska lämnas utanför och alla ska få vara med som vill det. Det innebär att vi behöver lösa gammalt groll, ta lärdom från historien och tillsammans jobba för ett enat förbund. Har du synpunkter på vårt arbete tar jag gladeligen emot det. Vi vill bli bättre, starkare och klokare som förbund. Och det blir vi tillsammans.

Ta hand om dig och dina nära och kära. Önskar dig en fantastisk midsommar.


Med vänliga hälsningar,

Sammi Kaidi
Förbundsordförande
Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....