Hoppa till sidans innehåll

Överklagande av Extra förbundsmötet lämnas utan bifall

05 MAR 2020 10:30
  • Uppdaterad: 05 MAR 2020 10:30

Ett överklagande har skickats in från två föreningar i Förbundet till Riksidrottsnämnden av extra förbundsstämman den 2 december 2019. Riksidrottsnämnden går på förbundsstyrelsens linje och lämnar överklagandet utan bifall. 

Extra förbundsstämman kallades av revisorerna med anledning av ett antal ledamöter avsagt sina förtroendeuppdrag i förbundsstyrelsen, till följd av att förbundsstyrelsen enbart bestod av tre ledamöter. Förbundsstyrelsens inställning är att extra förbundsstämman utlysts på korrekt vis enligt 3 kap. 2 § STF:s stadgar, särskilt 3 kap. 2.2 § STF:s stadgar. 

Förbundsstyrelsen anser att mötespresidiet vid det extra årsmötet agerade helt enligt 3 kap. 2.1 § STF:s stadgar där endast i föredragningslistan upptagna ärenden behandlades för avgörande. Föreningarna anförde att RF:s stadgar var i konflikt med STF:s stadgar gällande tillsättning av disciplinnämnd och ville ha upp det för behandling. 

Riksidrottsmötet beslutade i maj 2019 att ändra sina stadgar avseende val av ledamöter i disciplinnämnd i specialidrottsförbunden. Stadgeändringen innebar att SF ska i sina stadgar reglera så att en eventuell disciplinnämnd väljs på SF-mötet och inte av förbundsstyrelsen. Att förbundsstyrelsen tidigare utsett ledamöter i STF disciplinnämnd enligt STF nuvarande stadgar var helt korrekt och bekräftades även av RF:s jurister den 27 dec 2019 för att försöka förekomma eventuell disciplinanmälan. 

Förbundsstyrelsen i Svenska Taekwondoförbundet har den 22 februari 2020 beslutat att föreslå årsmötet den 29 mars 2020 att justera stadgarna beträffande val av ledamöter i STF:s disciplinnämnd. Förslaget innebär att årsmötet väljer vilka ledamöter som ska sitta i disciplinnämnden för en viss tid och i enlighet med av RIM fattat beslut om stadgeändringar. 

Här kan du läsa samtliga handlingar i ärendet >>

Protokoll extra stämma hittar ni här >>

Deltagande föreningar hittar ni här >>Med vänliga hälsningar

 

 

Arto Alahäivälä
Generalsekreterare

Skribent: Arto Ala-Häivälä
E-post: Adressen Gömd

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....