Hoppa till sidans innehåll

Streetfights hör inte hemma i svensk kampsport

08 JUN 2020 08:00
Vid mittan av januari-månad fick förbundsstyrelsen kännedom om att en streetfight ägt rum mellan en thaiboxare och en taekwondoutövare vid årsskiftet 2019/2020. RIN beslutade i fredags att taekwondoutövaren stängs av från all idrottslig verksamhet.
  • Skapad: 08 JUN 2020 08:00

Det var under januari-månad som en film gällande att en streetfight ägt rum mellan två utövare med olika bakgrund, Thaiboxning och Taekwondo, någon gång vid årsskiftet 2019/2020 delgavs förbundet. Filmen hade laddats upp på YouTube och redan fått en stor spridning när förbundsstyrelsen beslutade att inta krisberedskap för att förbereda sig för eventuella efterspel. Samtidigt togs beslutet att upprätta en disciplinanmälan.

Disciplinanmälan skickades direkt till Riksidrottsnämnden då förbundsstyrelsen stod som avsändare och i fredags 29 maj meddelade RIN att de ser lika allvarligt på händelsen som förbundsstyrelsen. RIN beslutar att stänga av Taekwondoutövaren på 2 år från all idrottslig verksamhet och beslutet kan inte överklagas.

- Streetfights hör inte hemma i den organiserade kampsporten. Det strider mot allt vad vi står för och de som arrangerar eller funderar på att delta vid sådana arrangemang ska veta att de inte har något med svensk taekwondo eller kampsport att göra, säger Sammi Kaidi, ordförande för Svenska Taekwondoförbundet.

Kampsporten i Sverige lyder under kampsportslagen där det framgår att tävlings-, tränings- eller uppvisningsmatch i kampsport som tillåter deltagarna att med slag, sparkar eller annat våld avsiktligt träffa motståndarens huvud inte får anordnas utan tillstånd. I detta fallet har inget tillstånd sökts från varken förbundet eller Länsstyrelsen i Örebro som kan bevilja tillfälliga tillstånd.

Vidare säger Sammi Kaidi att den aktuella händelsen har skadat vårt och kampsportens anseende. Det är ett direkt hot mot den organiserade kampsporten som förespråkar en värdegrund med bland annat rent spel vilket innebär att följa överenskommelser och leva efter god etik och moral samt att arbeta mot våld såväl på som utanför idrottsarenan. Nu har vi ett långtgående arbete framför oss med värdegrundsfrågor och normer inom svensk Taekwondo som inom kort kommer påbörjas.

Förbundet har meddelat de andra kampsportsförbunden att vi tar kraftigt avstånd från alla former av osanktionerade matcher. Vi har även meddelat dem hur Riksidrottsnämnden resonerat i sitt avstängningsbeslut och att vi gärna ser en enad front i arbetet mot osanktionerade matcher inom kampsporten.

Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....