Hoppa till sidans innehåll

Vi lämnar ett tufft 2020 starkt

30 APR 2021 15:10
Svensk Taekwondo har drabbats hårt av coronapandemin som så många andra kampsporter. Ändå så står vi starka i idrottsrörelsen som en taekwondorörelse och som det andra största kampsportsförbundet år 2020.
  • Uppdaterad: 30 APR 2021 15:10

År 2020 kommer gå till historien inom Svensk Taekwondo på många sätt.

Förutom att vi som organisation blev av med organisationsstöd, initierade Svensk Taekwondos största förändringsresa, höll rekordmånga möten med medlemmar, genomförde förbundsstämman digitalt och satte jämställdhet samt trygga idrottsmiljöer högst på agendan, så pågick en pandemi. 

En pandemi som gjorde att samhället stundtals stod still, utbildningar som genomfördes annorlunda, träningar och tävlingar som ställdes in. Den sociala distanseringen var avgörande för att hålla smittspridningen nere och det i förhållande till att utöva kampsport med närkontakt gjorde det inte enklare. 

Svensk Taekwondo var en av de idrotter som tappade mest inom idrottsfamiljen.

Under 2020 tappade vi mellan 25-35% av våra LOK-stödsaktiviteter. Bland kampsporterna tappade vi och karate minst. För boxning, brottning, judo och budo- & kampsport så låg de på mellan 30-43% i förlorade LOK-stödsaktiviteter. Högst troligt har det att göra med att taekwondo och karate har inslag av träning som kan bedrivas utan närkontakt samt att en stor del av verksamheten bedrivs för barn och ungdomar, vilka kunde träna större delen av 2020. 

När vi nu tittar på Riksidrottsförbundets summering av 2020 så kan vi konstatera att vi står starka som en enad Taekwondorörelse inom Svensk idrott.

Tillsammans med WT Taekwondo och ITF Taekwon-Do så är vi andra största kampsportsförbundet, efter Svenska Budo- & Kampsportsförbundet, bland kampsporterna karate, boxning, brottning, fäktning och judo. Tillsammans klassas vi som ett medelstort förbund och tillhör de 43st förbund (totalt 72st) som har 3st eller fler röster på Riksidrottsmötet, något vi haft under många års tid. 

Som en enad Taekwondorörelse har vi mycket att vinna på när vi nu fortsätter vårt förändringsarbete i linje med Agenda 2024, opinionsbildar inom Riksidrottsförbundet och ska bidra till att återstarta Svensk Taekwondo. 

När vi nu går framåt så ska vi därför vara stolta över att vi som specialidrottsförbund står starkt trots alla utmaningar vi haft och har framför oss.

Vi lyckades på kort tid att vända hotet om en uteslutning ur RF till att det inte längre finns skäl för Riksidrottsstyrelsen att föreslå det. Vidare ska vi arbeta med att sätta organisationsstrukturen med huvud- och grenförbund på plats. Där grenförbunden ansvarar uteslutande för verksamheten och tillsammans så samverkar vi i sådant som inte kräver en WT eller ITF dräkt för att bedriva. Framförallt så handlar det om en återstart av svensk taekwondo efter pandemin, men också för att starta upp ny verksamhet för att förhålla oss till en helt ny spelplan efter pandemin.

Förbundet, gren- & distriktsförbund behöver här ta ledningen och flytta fokus från person till sak, involvera fler och höja kunskap samt kompetens generellt - det är vi skyldiga medlemmarna!

Ser framemot att om några år berätta för andra specialidrottsförbund och nationsförbund inom Taekwondo om vilken resa vi gjort inom Svensk Taekwondo, att vi lyckades tillsammans och att vi hittat receptet på att i praktisk handling bidra till elevens ed:

  • Jag ska bli en förespråkare för frihet och rättvisa
  • Jag ska hjälpa till att skapa en fredligare värld

Missa inte medlemsdialogerna 9 maj kl 12:00-13:00 eller 11 maj kl 18:00-19:00

Trevlig valborg!

Skribent: Sammi Kaidi
E-post: This is a mailto link

Svenska Taekwondounionen

Svenska ITF Förbundet

Riksidrottsförbundet

Svenska Taekwondoförbundet är en del av svensk idrott.

SISU Idrottsutbildarna

Vi är med i studieförbundet SISU idrottsutbildarna.

Tillsammans för fler i rörelse

Vaccinera klubben

World Taekwondo

International Taekwon-Do Federation

Hitta oss på sociala medier
.
Svenska Taekwondoförbundet Facebook...Svenska Taekwondoförbundet Instagram

Postadress:
Svenska Taekwondoförbundet
Box 110 16
100 61 Stockholm

Besöksadress:
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

Kontakt:
Tel: +4686996514
E-post: kansli@swetaekwondo....